Novetats

Taller sobre masculinitat no hegemònica

 

Durant el mes de març, s'han duit a terme diverses sessions del Taller sobre masculinitat no hegemònica, amb molt bona acceptació, a IES Santa Maria, IES Antoni Maura i IES Porreres. Gràcies a tots els participants!

IES Santa Maria

IES Santa Maria

IES Antoni Maura 2

IES Antoni Maura (Palma)

IES Porreres

IES Porreres

Llegeix més...

Mobilitzacions 8M 2024 Illes Balears

Principals mobilitzacions arreu de les Illes Balears amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones:

Eivissa

Manifestació, Vara de Rei (Eivissa), 19.00Eivissa 8M

Formentera

Concentracio, Pl. de la Constitució (Sant Francesc Xavier), 17.30

8M Formentera

Menorca

Manifestació, Pl. de s'Esplanada (Maó), 20.00

img 1 1709745838367

Manifestació, Pl. de Ses Palmeres (Ciutadella), 17.30

8M Menorca

Mallorca

Manifestació convocada per l'MFM, Pèrgola Parc de Ses Estacions, 19.00

8M MFM

Manifestació convocada per la Coordinadora Transfeminista, Pl. Porta Pintada, 19.00

8M Coord

Monòleg Marina Marroquí: Això no és sexe

La falta d'educació sexual i l'adquisició del coneixement de sexualitat de fonts errònies i perilloses han aconseguit que l'adolescència normalitzi una sexualitat nociva i violenta, augmentant la violència sexual soferta i exercida per menors d'edat.

“Això no és Sexe” és un taller creat per a la prevenció i detecció precoç de violència sexual en l'adolescència, Facilitar-los una informació real sobre la sexualitat i sobretot sobre les conseqüències que poden tenir per a ells/es mateixos/es i les seves parelles una sexualitat basada en la pornografia, aconseguint que es qüestionin i construir els fonaments perquè puguin desenvolupar una sexualitat lliure, sana i igualitària.

Monòleg finançat gràcies a la subvenció per a projectes de foment i suport a la igualtat d'oportunitats de l’Institut Balear de la Dona.

Dirigit a: alumnat a partir de 3r ESO

Inscripcions a: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdRF8l8TtUl_keChK_qxMl9nCJty8-JNDzDCX0lFuZCrcmCdA/viewform

Cartell Marina Marroquí

L’STEI Intersindical expressa el condol per la mort d’Antònia Matamalas

L’STEI Intersindical manifesta el seu condol a la família i amics d’Antònia Matamalas i expressa el reconeixement a una persona que va fer de la lluita feminista la raó de ser de la seva vida.

N’Antònia ha estat l’ànima de les Dones de Llevant, una activista imparable i insubornable que va posar per davant la tasca d’assolir la plena igualtat entre dones i homes, sempre amb unes formes exquisides, des del respecte i la discrepància. Una autèntica pionera del feminisme a Manacor i a la comarca de Llevant, avançada al seu temps. Una persona molt propera a l’STEI de Manacor, gran entusiasta i difusora del Calendari de la Dona que el sindicat edita cada any, entre moltes altres qüestions.

Que la terra et sigui lleu, Antònia. El teu exemple ens empeny a seguir en la lluita per un món més just i amb la igualtat plena entre dones i homes.

Antònia Matamalas01

Concert Dones Compositores. Les grans oblidades de la història

Concert “Dones Compositores. Les grans oblidades de la història”, amb Maria Camps (Soprano) i David Mohedano (Piano), que tendrà lloc dissabte, 18 de novembre, a les 19.00 a Can Tàpera (Fundació Sa Nostra), al Carrer Can Tàpera, 5, Sant Agustí, Palma.

Està dirigit a mestres i professorat, especialment de música, o coordinadors/es i membres de la comissió de coeducació, i al públic en general interessat en aquesta temàtica.

Activitat gratuïta organitzada pel sindicat STEI Intersindical i l’Associació Dones Educadores de les Illes Balears i finançada gràcies a la subvenció per a projectes de foment i suport a la igualtat d'oportunitats de l’Institut Balear de la Dona.
Places limitades. És necessària la inscripció prèvia. Per inscriure’t clica en el següent enllaç: https://forms.gle/aJeht3hXXLGPdBHn6

Cartell Definitiu

 

Consultar el programa

Jornades Construint la Igualtat III. Coeducació i Feminismes

El pròxim divendres, 17 de novembre, de 16.00 a 20.30 i dissabte, 18 de novembre, de 10.00 a 14.00, al Centre Flassaders (Carrer de la Ferreria, 10, Palma, 07002), tendran lloc les Jornades Construint la Igualtat III. Coeducació i Feminismes.

Jornada Construint La Igualat III

 

Llegeix més...

L’STEI Intersindical guanya la primera sentència que reconeix 16 setmanes addicionals de permís a les famílies monoparentals

El sindicat demana al Govern de les Illes Balears que demostri el tarannà progressista i no recorri la sentència


Exigeix també al Govern de l’estat que faci els canvis legislatius necessaris per a evitar que aquests casos s’hagin de judicialitzar


La magistrada del Jutjat Contenciós Administratiu núm. 1 de Palma ha dictat sentència mitjançant la qual es reconeix el dret a una família monoparental de gaudir de 16 setmanes addicionals, equiparant així els drets entre les famílies biparentals i monoparentals.


La sentència de 27 d'abril de 2022 dona resposta a la demanda interposada per una mestra d'un col·legi públic de Mallorca. Immaculada Alorda Parets, treballadora del CEIP Es Puig de Lloseta, que ha estat representada per la lletrada Maria del Mar Dalmau.


Ara, l’Administració té quinze dies per a recórrer la sentència. El sindicat propi de les Illes Balears demana al Govern que demostri el tarannà progressista, i que no recorri la sentència.


Igualment, l’STEI Intersindical exigeix al Govern de l’estat que eviti a les famílies monoparentals passar pel tràngol de la judicialització, i faci ja els canvis legislatius necessaris per a garantir 32 setmanes d’acompanyament familiar a tots els nadons, independentment del tipus de família que tenguin.

Cartell Sentència Transversal

JORNADES ORGANITZACIÓ DE DONES 2022. FARTES PERÒ IMPARABLES!

De l'1 al 3 d'abril, han tingut lloc les Jornades de l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical a l'illa de la Palma. La participació ha estat d'unes cent companyes dels diferents territoris de l'Estat Espanyol. L'STEI Intersindical hi ha participat amb una delegació de 6 dones.

La intenció primordial ha estat realitzar les Jornades en aquesta illa tan necessitada d'ajuda en aquests moments, i poder aportar un granet d'arena a aquesta muntanya que necessiten les palmeres i els palmeros per a sortir d'aquesta catàstrofe que ha afectat moltes famílies. La humanitat femenina sempre queda latent en les nostres Jornades, però enguany s'ha sumada la generositat que han tingut les nostres ponents, Elsa López Rodríguez i Carolina Martínez Pulido, en participar gratuïtament amb els seus coneixements literaris i de ciència des d'una perspectiva feminista. Els tallers també han estat fets des del cor de les dones per les nostres companyes de la Confederació Intersindical, Pepa Albiach Albiach i Manuela Fernández Gómez. Les Jornades van finalitzar amb nom de dona en la música de Laura Henríquez, que va realitzar un concert des de la veu i el sentiment femení.

El diumenge les companyes canàries ens tenien preparada una cita amb Jorge País País, doctor en Arqueologia, President de la Societat d'Estudis Generals de l'Illa de la Palma, que ens va explicar el desenvolupament que havia tingut el volcà Tajogaite en la seva erupció, evolució i fins a la seva fi. Vàrem comptar també amb els testimoniatges de dues alumnes de 1r de Batxillerat de l'IES El Paso, Nayeli Sardhina Yanes i Érika Jerónimo Martín, afectades directament pel volcà. Van ser tremendes les paraules d'aquestes alumnes que ens van fer veure com es madura d'un dia per a un altre i com fets d'aquestes dimensions afecten una adolescència feliç i tranquil·la. Des de l'OM els desitgem el millor en les seves vides perquè seran dues dones que sabran valorar allò important.

Les companyes canàries han estat organitzadores i amfitriones immillorables, totes hem tornat a les nostres llars, amb més o menys rapidesa a causa d'un temporal a les Illes Canàries, però amb una energia feminista i un empoderament que faria por a aquesta societat masclista en la qual vivim.

FARTES PERÒ IMPARABLES!

Delegació Illes Jornades OM

Presentació del calendari 2022 Temps de Dones, dones en el temps. Dones al cinema

S’acosta el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, i per celebrar-lo l’STEI Intersindical presenta el seu calendari Temps de dones, dones en el temps, dedicat a les Dones al Cinema. A Mallorca, a Esporles i Inca, i a Menorca, a Maó (La presentació a Eivissa es farà al mes d’abril).

 

Presentació del calendari 2022 "Temps de dones, dones en el temps”, dia 4 de març, a les 20.00, al Claustre del Carme, Maó, Menorca.

Presentació del calendari 2022 "Temps de dones, dones en el temps", dia 6 de març, a les 18.30, a la Casa del Poble, Esporles.

Presentació del calendari 2022 "Temps de dones, dones en el temps", dia 7 de març, a les 19.30, al Casal de Joves Sa Fàbrica, Inca.

 

No deixeu d’escoltar i veure el videoclip, Vuit de Març és cada dia. 19 veus de 4 illes, en un sol projecte impulsat per l'STEI Intersindical, l’any 2021, perquè “8M és cada dia per justícia i llibertat”.

 

 

Cartell Presentació MaóCartell Presentació Esporles Cartell Presentació Inca

TOTES LES DONES QUE CONEC

Aquesta activitat forma part del projecte Canviant la narrativa.

Per commemorar el 25 de novembre, DIA INTERNACIONAL PER A L'ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES, dimarts, 23 de novembre,  va tenir lloc per video-conferència la projecció del documental "Tódalas mulleres que coñezo" i el col·loqui amb la seva directora, Xiana do Teixeiro.

El film realitzat en llegua gallega, va estar subtitulat en català. A través dels diàlegs establerts entre les diferents dones es presenten les violències quotidianes que vivim i les emocions i pors que ens provoquen.

Però aquest documental va més enllà, parla de la sororitat, l'empoderament, el feminisme..., actituds que ens han de servir d'exemple per a voler canviar la narrativa.

Tódalas mulleres que coñezo

 

Aquí teniu el vídeo del col·loqui posterior amb Xiana do Teixeiro:

Jornades Organització de Dones de la Confederació Intersindical

Aquest cap de setmana s'han realitzat a Santander les Jornades de formació de l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical. Hem comptat amb les ponents: Estefanía Prior Cano amb la seva ponència: “ El clic de la qüestió, les dones fem ciència”; Paqui Méndez que després de projectar el documental “Totes les dones que conec” va establir un col·loqui amb les participants. Tallers impartits per María Díaz Angulo ,” El fet sexual humà, vincle i autoestima”, i per Paz Yllera Asensio, “ Ecologia emocional”. Vam tenir el gran honor d'escoltar el grup “Dones canten Dones”, meravelloses veus de tres dones que sens dubte arribaran lluny. A totes elles un grandíssim agraïment des de l'OM per compartir els seus coneixements i cançons en nom femení amb nosaltres.

Encara que enguany l'aforament ha estat la meitat del que és normalment, donada la situació sanitària en la que encara ens trobam, han participat companyes de gairebé tots els territoris de l'Estat Espanyol. Des de les Illes Balears hi hem assistit set persones. Hem tornat a retrobar-nos físicament i ha estat gratificant i emocionant tornar a sentir el contacte humà (que tant estam trobant a faltar).

Hem après molt, hem compartit experiències, hem rigut i hem plorat d'emoció…així som les dones.

Esperam que en el 2022 aquesta trobada sigui oberta a més companyes que rebrem amb els braços oberts.

 

Delegació STEIDONA

A partir de l'1 gener de 2021 s'amplia el permís de paternitat a 16 setmanes

El Reial Decret Llei 6/2019, d'1 de març, per incentivar la coresponsabilitat familiar, va dur a terme una reforma notòria de l'Estatut dels Treballadors i de la Llei General de la Seguretat Social pel que concerneix la maternitat i paternitat.

A partir de l'1 de gener de 2021, s'quiparen els permisos de maternitat i paternitat a 16 setmanes, intransferibles per als dos progenitors i amb el 100 % de salari.

Amb el canvi legal que es va aprovar el març del 2019, els dos progenitors estaran de permís obligatori, de forma ininterrompuda i a jornada completa durant les sis primeres setmanes posteriors al part.

A partir d'aquí, els progenitors poden decidir quan fer les altres 10 setmanes de permís que té cadascun, previ acord amb l'empresa, fins que el fill o filla faci 1 any.

La condició és que s'ha de fer per períodes setmanals, ja siguin a jornada sencera o parcial, i que l'empresa ha d'estar avisada amb 15 dies d'antelació.

 

Maternitat Paternitat