5 d'octubre. Dia Internacional de la docència

El dia 5 d'Octubre se celebra El Dia Mundial de la docència, essent a la vegada el 50ª aniversari de l'aprovació, en 1966, de la Recomanació Conjunta de la OIT i la UNESCO relativa a la Condició del Personal Docent. Serà també el primer Dia Mundial de les persones docents que se celebri en el marc de la nova Agenda d'Educació 2030, aprovada per la comunitat mundial l'any passat. El lema per aquest any, “Valorem als/a les docents, millorem la seva situació professional”. Destacant la importància dels i les docents a tot el món, per “garantir una educació de qualitat inclusiva i equitativa, i promoure les oportunitats d'aprenentatge permanent per a tots i totes”.

Des de la Secretaria de la Dona de l’STEI i l'Organización de Mujeres de la Confederación Intersindical fem de nou una crida a la societat per conjuminar esforços per a la dignificació de la professió docent, i com a societat valorar la seva tasca. La qual, moltes vegades, no és reconeguda ni té el suport de les administracions educatives o dels governants, que han implantat, en contra de la comunitat educativa, la LOMQE, una llei mercantilista i discriminadora, que deixa de costat la labor compensadora de desigualtats fonamental a l'educació. La implantació d'aquesta llei, en un moment de crisi econòmica ha suposat contínues retallades educatives i amb un greu perjudici per a les condicions laborals del professorat.

Per tot això, hem de seguir reivindicant i lluitant, juntament amb tota la comunitat educativa per la millora d'una educació de qualitat garant de justícia social i igualtat d'accés i de qualitat per totes i tots. Per recuperar els drets laborals i retributius retallats al professorat, recuperar l'ocupació pública docent i disminuir la precarietat.

Instar al futur govern de l'estat i als de les diferents comunitats autònomes a l'augment progressiu de la despesa pública educativa fins a aconseguir el percentatge del PIB mitjà de l'OCDE, perquè amb el ritme de creixement tan moderat que s'està realitzant fins ara, trigarem més d'una dècada a recuperar el 20% del pressupost retallat en els cursos de la crisi".

Des de la Secretaria de la Dona del sindicat STEI i l'Organización de Mujeres de la Confederación, volem assenyalar a més que el personal docents és majoritàriament femení, i per tant és fonamental la visibilització del treball que realitzen les dones dins el sistema educatiu. És necessari que les dones no sofreixin desigualtats derivades de la gestació i la maternitat, que en ocasions, i principalment dins de les funcionàries interines o en pràctiques, els suposa una pèrdua de drets enfront dels seus companys

homes, com pot ser, pèrdua del lloc de treball interí o pèrdua d'antiguitat que repercuteix en les remuneracions.

Però malgrat les dificultats i obstacles com a docents volem celebrar la il·lusió i l’esforç del professorat, alumnat i famílies per seguir treballant dia a dia i construint, els seus projectes educatius, les seves bones pràctiques, les seves experiències, la seva dedicació a ensenyar i aprendre.

Secretaria de la Dona sindicat STEI i

Organización de Mujeres de la Confederación Intersindical

                                                                                 Palma – 5 de octubre de 2016