6 de febrer, Dia internacional de tolèrancia cero amb la mutilació genital femenina (MGF)

Probablement, una de les manifestacions de violència de gènere a la que menys atenció se li presta sigui la mutilació genital femenina. Una pràctica nociva, relacionada amb el matrimoni infantil -precoç i forçat-, que traumatitza, perjudica i mata milions de nines a tot el món. És una violació dels drets humans.

MGFDe fet, les xifres són esgarrifoses: a Àfrica 55 milions de nines menors de 15 anys han estat sotmeses a l'ablació o estan en risc de patir-la, pel simple fet que els seus governs no apliquen lleis que la prohibeixin, tot i que ha estat condemnada internacionalment. Però aquest problema no ocorre només a Àfrica, la MGF la sofreixen 200 milions de dones i nines a tot el món. En el nostre món globalitzat les persones emigren i amb elles la seva cultura i tradicions. Desgraciadament, aquesta pràctica es realitza habitualment a Amèrica Llatina, Àsia Sud-oriental i en algunes zones d'Orient Mitjà i, en els darrers temps, s’hi han afegit Estats Units i Regne Unit.

Les raons per les quals es realitza són de caire cultural, més que religiosos. Pensen que eliminar el teixit de qualsevol part dels genitals femenins protegeix la virginitat de les dones afectades, garantint la seva fidelitat. Segons l'ONU, el factor que més influeix per a què aquesta violència persisteixi és el desig d'aconseguir acceptació social i evitar l'estigma social.

Recentment, la mort d'una nina de 10 anys a causa d'aquesta pràctica a Sierra Leona, un dels països amb major taxa de MGF a Àfrica, va accentuar les accions per a la il·legalització de l'ablació, aconseguint la seva prohibició en pocs dies.

Hem d'aconseguir que la seva eradicació continuï sent una de les prioritats de l'agenda dels drets humans. Diversos organismes internacionals, influents testimoniatges personals, activistes…estan conscienciant a les comunitats locals del que està en joc, la salut i la vida de les Dones. El 2016, l’ONU va abordar aquest tema com una prioritat entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible, marcant-se com a referència l'any 2030 per a acabar amb aquesta pràctica.

La Secretaria de la Dona de l’STEI Intersindical i l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical lluiten contra tota mena de discriminació i agressió contra les dones i per la defensa dels seus drets. I per això avui, 6 de Febrer, Dia Internacional de Tolerància Zero amb la MGF, vol unir-se a totes les veus que reivindiquen la seva abolició total.