Moviments socials

L'STEI Intersindical per la llibertat d’Andrés Bódalo

andres bodalo 350 181

L'STEI Intersindical exigeix el sobreseïment de la condemna d'Andreu Bódalo, dirigent del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT), jornaler, persona lluitadora i solidària.

Andrés Bódalo està condemnat a tres anys i sis mesos de presó per un suposat delicte d’atemptat contra l’autoritat al setembre de 2012, en el marc de les mobilitzacions que els jornalers d’Andalusia porten anys desenvolupant, per combatre les injustes polítiques dels governs de l’estat i de la Junta d’Andalusia, que condemnen a la misèria a milers de persones mentre les terres que haurien de possibilitar el seu sosteniment són acaparades pels rics terratinents de sempre.

Des de l'STEI Intersindical denunciam que el que realment s’amaga darrere d’aquest injust procés judicial i la seva desproporcionada condemna és l’ànim dels governants de represaliar a les persones que lluiten dia a dia per un món millor per a tots, als moviments socials reivindicatius, als sindicats alternatius i a tot el que pugui suposar un problema per al desenvolupament de les seves polítiques en benefici dels rics i poderosos.

Cal remarcar que la condemna es va basar en l’únic testimoni de la persona que insta la denúncia i de la policia municipal a sou de l’Ajuntament del poble de Jódar. Indiquem que testimonis favorables a Andrés (com el de la Guàrdia Civil) van ser obviats. A més cal assenyalar també que la sentència condemnatòria és adoptada per una sala de l’Audiència Provincial presidida per un jutge, Pío Aguirre, que va formar part del Consell General del Poder Judicial des de l’any 2008 al 2013 gràcies al suport polític del Partit Popular.

A tot això cal afegir la indefensió en què el Tribunal Suprem ha deixat a Andreu, en negar-se a admetre el seu recurs de cassació basant-se en criteris formalistes. Denunciem, en fi, que es tracta d’un cas en el qual tot el rigor i el pes de la llei -que és manifestament conegut absolutament mai recau de la mateixa manera sobre polítics i banquers corruptes- s’ha fet servir per tractar d’aixafar Andrés Bódalo i la seva lluita que és la nostra.

Podeu signar la sol·licitud d'indult per a Andrés Bódalo empresonat per aquests fets que no ha comès, tal i com ho demostra els vídeos aportats per la Guàrdia Civil.

Per una Europa de les persones: respectem els Drets Humans dels refugiats

espelmes

Avui, amb el lema "Per una Europa de les persones: respectem els Drets Humans dels refugiats", s'han manifestat més de 500 persones, a la plaça d'Espanya de Palma, convocats per difrentes organitzacions, entre les quals hi havia l'STEI Intersidical. Després de cinc minuts de silenci s'ha llegit el comunicat següent:

Les persones i les organitzacions reunides aquí avui, expressam públicament la més gran indignació per la vergonyosa i greu crisi humanitària que afecta centenars de milers de persones que cerquen refugi a Europa fugint de la guerra i la destrucció que assola Síria, Afganistan, l’Iraq i d’altres països. Milers d’aquestes dones, homes i infants han perdut la vida en intentar arribar per la mar al nostre continent i molts d’altres són víctimes de les màfies i de tota mena d’abusos i vexacions, especialment les dones i els infants.

Volem expressar igualment el nostre dolor i la nostra solidaritat envers totes les víctimes de la violència terrorista i dels conflictes bèl·lics. Els fets esfereïdors ocorreguts ahir a Brussel·les mereixen la nostra total repulsa i condemna així com l’acció decidida de la justícia.

Aquests fets, però, no han de servir d’excusa per a polítiques repressives o fins i tot xenòfobes, ni ens han d’impedir percebre i denunciar els abusos que s’estan cometent contra les persones refugiades que busquen asil i una vida en pau a causa dels conflictes que assolen els seus països d’origen.

Per aquest motiu, denunciam la manca d’una política decidida de suport a les víctimes dels conflictes d’Orient Mitjà que ha culminat amb l’ignominiós pacte entre la Unió Europea i Turquia que, en consagrar les expulsions massives, vulnera totes les normes del Dret Internacional i de manera específica la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea.

El tancament de fronteres de manera unilateral per part de diversos països, la situació en els punts fronterers de Grècia –país que hauria de rebre tot el suport de la comunitat europea per fer front a aquesta situació- o l’actuació arbitrària d’alguns governs, traspassen tots els límits de la decència i la manca d’ètica i posa contra les cordes els valors i els fonaments propis de l’Europa civilitzada.

Es per això que:

  1. Reivindicam els valors de tolerància, el respecte i el suport als drets fonamentals de la persona que són propis d’Europa com a àmbit de llibertat i de seguretat, i reclamam l’escrupolós respecte a l’estat de dret i el compliment de la normativa internacional: la ja esmentada Carta de Drets Fonamentals de la UE, la Declaració Universal de Drets Humans i la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats de les Nacions Unides.
  2. Denunciam, per contra, les actituds egoistes, xenòfobes i racistes que no es podran combatre amb la suspensió del dret de lliure circulació, ni amb la devolució de refugiats als seus llocs d’origen, ni amb la limitació de les llibertats, ni amb qualsevol altra mesura coercitiva.
  3. Demanam a les autoritats europees que no es deixin arrossegar per la falsa associació entre presència massiva de refugiats i perill terrorista. Els refugiats també son víctimes de la violència armada als seus països. Per això en fugen.
  4. Volem que la Unió Europea sigui fidel als seus principis fundacionals i actuï d’acord amb el més estricte respecte als Drets Humans per protegir la vida de les persones que busquen refugi al nostre continent, i que compleixi els compromisos adquirits el 2015 per reinstal·lar els refugiats.
  5. Reclamam, en conseqüència, que Europa treballi per bastir una política exterior comuna efectiva, i que desenvolupi les seves polítiques econòmiques, comercials, de cooperació, energètiques i de seguretat de manera coherent, sense la qual cosa no podrà contribuir a resoldre els conflictes que es troben en l’origen del problema dels refugiats.
  6. Demanam al govern espanyol que faci efectius també els compromisos adquirits sobre acolliment de refugiats i que no cedeixi a les pressions per acceptar el pacte entre UE i Turquia.
  7. Reclamam també del Parlament i del Govern de les Illes Balears que liderin una acció decidida en defensa dels drets humans, la justícia i la solidaritat implantant a ca nostra una política d’acollida i integració real, eficaç i inclusiva.
  8. Ens dirigim també al conjunt de la ciutadania de Balears demanant el seu compromís solidari per a resoldre un problema que ens afecta a totes i a tots com a persones i que, en un passat encara recent, ha afectat també a milers de persones d’aquest país.
  9. Les organitzacions convocants oferim el nostre suport i col·laboració a les institucions públiques i a les organitzacions no governamentals en la tasca en favor de l’acolliment als refugiats i de la seva inserció a la nostra societat.

Per una Europa de les persones: respectem els Drets Humans dels refugiats.

23mrefugiatsstei

Amb el lema "Per una Europa de les persones: respectem els Drets Humans dels refugiats" l'STEI Intersindical, conjuntament amb altres sindicats, organitzacions i partits polítics, convoca una concentració, per avui dimecres 23 de març, a les 19 hores, a la Plaça d'Espanya de Palma.

L'STEI condemna els atemptats de Brusel·les

L’STEI Intersindical condemna els atemptats de Brussel·les i expressa el seu més sentit condol a les víctimes, als seus familiars i amics.

L’STEI comparteix el dolor de totes les víctimes d’aquesta bogeria. Constatam que sovint són ciutadans i ciutadanes europeus els que executen aquests atemptats lligats a la barbàrie d’ISIS.

L’STEI pateix per les persones refugiades que fugen d’una guerra, la de Síria, en la qual la Unió Europea n’és un actor implicat.

Rebutjam l’acord amb Turquia que suposa un abans i un després en la defensa dels drets humans i el dret de l’asil polític.

Ara més que mai, per dignitat, un altre món és possible i necessari.

STEI INTERSINDICAL

22 de març de 2016

La Plataforma "No al TTIP Mallorca" sol·licita una reunió amb el Govern

NOTTIPLA PLATAFORMA CIUTADANA “NO AL TTIP MALLORCA” SOL·LICITA AL GOVERN DE LES ILLES BALEARS UNA REUNIÓ PER IMPULSAR LA CREACIÓ DE LA COMISSIÓ PARLAMENTÀRIA D'ESTUDI SOBRE LES CONSEQÜÈNCIES QUE TINDRIA L'APLICACIÓ DEL TTIP A LES ILLES BALEARS

El TTIP (Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre la UE i EUA) una gran amenaça que es dibuixa silenciosament sobre Europa

El TTIP (Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre la UE i EUA), igual que el seu germà bessó el CETA (Acord Integral Econòmic i de Comerç entre la UE i Canadà) són tractats de lliure comerç que s'estan negociant en secret entre aquests països amb una opacitat extrema que suposa una amenaça per al nostre estil i qualitat de vida i que estan encenent totes les alarmes.

Se’ls denomina tractats de lliure comerç, però atès que els aranzels entre la UE i EUA són ja molt baixos, aquest nou model de tractat se centra en la liberalització de tots els sectors. El que es pretén és aconseguir una harmonització legislativa, és a dir, unificar lleis a banda i banda de l'Atlàntic, amb la finalitat de reduir costos i "retards innecessaris" per a les corporacions.

El fet que els interlocutors més potents dins d'aquestes negociacions siguin les grans multinacionals (farmacèutica, automobilística, agroalimentàries, empreses de serveis, bancs, fons d'inversió, etc) fan que prevalguin els interessos dels grans lobbies sobre els interessos de la ciutadania, donant a través dels tribunals privats d'arbitratge (ISDS – i ara denominats ICS) un gran poder a les corporacions per imposar els seus interessos per sobre de la sobirania dels països. Els ISDS són tribunals privats d'arbitratge que s'encarregarien de resoldre els conflictes entre les multinacionals i els estats, on les grans empreses podrien denunciar als països en el cas que consideressin que han legislat en contra dels seus interessos, però no a l’inrevés. Així el poder de les grans corporacions queda per damunt del dels Estats.

La Plataforma NoalTTIP Mallorca registra a la Conselleria de Presidència una sol·licitud de reunió per impulsar la creació de la comissió d’estudi sobre l’afectació del TTIP a les Illes Balears

El passat 17 de febrer, els Grups Parlamentaris de PODEM i MÉS, amb el suport de la Plataforma No al TTIP Mallorca, van presentar una Proposició No de Llei contra l'actual procés de negociació del TTIP a la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals del Parlament de les Illes Balears, la qual va ser aprovada també amb els vots del PSIB-PSOE, el PI i Gent per Formentera després de diverses negociacions. La resolució aprovada insta al Govern Balear, entre altres coses, a crear una comissió d’estudi sobre l’afectació del TTIP a les Illes Balears en matèria laboral, sanitària, social, ambiental i de protecció dels consumidors i consumidores. Durant el debat es va poder veure com totes les forces polítiques, a excepció del Partit Popular, van mostrar el seu recel i desconfiança davant la forma en què s'estan portant les negociacions d’aquest Tractat.

La plataforma No al TTIP Mallorca, com a impulsora de la campanya contra els tractats TTIP, CETA i TISA (Tractat específic de Serveis) a Mallorca, ha sol·licitat en el dia d'avui a la Presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, la creació immediata d'aquesta Comissió Parlamentària i la seva voluntat de mantenir una reunió de treball amb una delegació del Govern per ajudar a iniciar els treballs d'aquesta comissió i col·laborar-hi activament.

La ciutadania té dret a conèixer les repercussions que tindria en les seves vides l'aplicació del TTIP i del CETA

La Plataforma ha denunciat en reiterades ocasions que el secretisme de les negociacions atempta greument contra el dret a la informació dels ciutadans i ciutadanes. No hi ha dubte que tal opacitat té com a objectiu ocultar la informació per evitar qualsevol tipus d'oposició abans de ser aprovats aquests Tractats.

Les retallades dels drets laborals, la privatització dels serveis públics, la redacció de lleis favorables a les grans corporacions, les rebaixes en les polítiques mediambientals i de salut, l'impuls de les grans companyies agroalimentàries en detriment de les petites explotacions... són algunes de les conseqüències que tindrien aquests Tractats sobre les nostres vides.

I concretament en el cas de les Illes Balears, segons la informació que ens arriba infiltrada de les negociacions, l’harmonització de la legislació entre EUA i la UE podria implicar el final de les denominacions d’origen i els segells de qualitat que aporten un valor afegit a la nostra agricultura, a més d’obrir la porta als cultius transgènics de forma massiva i un model d’agricultura en el qual no podrem competir. Les grans empreses petrolieres podran demandar judicialment mitjançant els tribunals privats d’arbitratge al Govern Balear per oposar-se a les prospeccions d’hidrocarburs que afectaran a les Illes Balears. Les administracions públiques no podran donar preferència a les empreses locals en els seus contractes de compra. Aquests són alguns exemples de com els Tractats internacionals poden afectar-nos directament a les illes.

Així doncs, la seva aprovació suposaria la submissió total a les polítiques de rebaixes de qualitat que es practiquen als EUA, perjudicant els estàndards de qualitat que en aquests moments s'apliquen a Europa.

La Plataforma No al TTIP Mallorca està integrada per les entitats: AMICS DE LA TERRA, AMS (Assemblea de Moviments Socials de Mallorca), Assemblea Sobiranista de Mallorca, Associació FeM-Dones per la Feina, Assemblea Republicana, ATENEU PERE MASCARÓ, ATTAC-Mallorca, CCOO Illes Balears, CGT Balears, CRIDA, Dignitat i Solidaritat-ADIS, Ecoxarxa Mallorca, ENDAVANT, ENTREPOBLES-Mallorca, ESQUERRA UNIDA Illes Balears,  FEMINISTES EN ACCIÓ, FÒRUM CIUTADÀ, GOB, Grupo de Educadores de Calle y Trabajo con Menores (GREC), JUBILATS PER MALLORCA, La Defensa, Lobby Dones per Mallorca, MÉS per Mallorca, PADRINES I PADRINS FLAUTES, PAH Mallorca, Partido X. Mallorca, PODEMOS, S'ALTRA SENALLA, STEI Intersindical, UcxR, UGT.