stei confe1PETIT

La Confederació Intersindical, de la qual forma part l’STEI Intersindical, denuncia el “paquetazo” decretat per l’ultraliberal Govern equatorià de Lenín Moreno, que constitueix un conjunt de mesures que cerquen un major enriquiment de les grans empreses nacionals i transnacionals a costa de l’empobriment generalitzat del poble equatorià; i sobretot pretén donar un cop legal a l’autonomia i capacitat d’autoorganització del poble indígena, vertader hereu dels béns i recursos naturals dels territoris amazònics, el valor golós del qual en termes extractivistes de mineria, petroli, hidroenergia, etc., és el veritable objectiu d’aquestes actuacions.  

El poble equatorià, i d’una manera especial els pobles indígenes de l’Amazònia equatoriana, està sotmès per part de Lenín Moreno a aquestes mesures de liberalització per donar gust al mandat (“recomanacions”) de l’FMI, amb la intenció d’aconseguir un major transvasament de rendes en favor dels poderosos mitjançant la privatització de serveis públics essencials o l’encariment i l’eliminació de subsidis previs a la “concessió” de l’explotació d’aquests a mans privades; i altres mesures tendents a aquest transvasament de capitals de les classes populars a les poderoses.

Des de la Confederació Intersindical denunciam que les mesures dictades a les ordres de l’FMI suposen també un gran atac a l’estabilitat de la vida a la Terra, pel fet d’assaltar directament una de les principals i més importants masses pulmonars i de biodiversitat existents, amb la sobreexplotació contaminant dels seus recursos i la contribució, encara més, a la crisi planetària i climàtica.

Des de la Confederació Intersindical donam suport a la rebel·lió popular contra aquestes mesures i acusam el Govern equatorià de tractar de fer callar el poble equatorià amb l’abús de la força emparada en aplicació del decret d’estat d’excepció. També culpam el Govern de Lenín Moreno de difamació, en acusar la mobilització popular de colpista, per a tractar de justificar així l’injust estat d’excepció decretat.

Denunciam la violació sistemàtica dels drets humans de la qual, en aplicació d’aquest estat d’excepció, ens informen les persones mobilitzades i periodistes independents a la zona. I exigim al Govern espanyol que condemni aquesta violació dels drets humans per part de l’Executiu equatorià.

Donam suport a les convocatòries de solidaritat amb el poble equatorià i feim una crida a la participació.

Secretariat de la Confederació Intersindical | 11 d’octubre de 2019