Reivindicacions

No som territori de conquesta

Al juny de 2015, l'Assemblea General de l'ONU va proclamar el 19 de juny Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Sexual en els Conflictes amb l'objectiu de denunciar totes les atrocitats a les quals es veuen sotmeses dones, nenes i nens, honrar a les víctimes i els supervivents de la violència sexual de tot el món i retre homenatge a tots els qui han dedicat la seva vida amb valentia a la lluita per a erradicar aquests delictes i han perdut la vida.

Fa més de tres mesos va acabar d'esclatar el conflicte latent entre Rússia i Ucraïna i la violència sexual torna a ser una arma de guerra. Es multipliquen els testimoniatges i els relats de violacions i violències sofertes per la població ucraïnesa, especialment per les dones.

Però hi ha molts altres conflictes que romanen invisibilitzats pels mitjans de comunicació o que eventualment acaparen titulars efímers:

A l'Afganistan, les dones afganeses estan sent reprimides pels talibans fins a nivells que es remunten segles enrere.

Al Sàhara, les dones sahrauís estan sent perseguides, vexades i violades per part de les autoritats marroquines en un intent d'anul·lar les seves reivindicacions, incomplint totes les resolucions sobre el dret d'autodeterminació del poble sahrauí.

A Colòmbia, les dones colombianes, que van lluitar pels acords de pau, continuen sofrint persecució i tot tipus de vexacions per part de paramilitars i el mateix govern colombià.

En Palestina, les dones viuen en estat de setge permanent en el seu propi territori.

Cartell 19 juny 3

Llegeix més...

28 de maig. Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones

L'OMS (1998) reconeix que hi ha evidències que les dones que accedeixen a l'atenció sanitària poden rebre un tractament de menor qualitat tècnica i menys adequat que el que reben els homes, i pot ser aplicat d'una manera menys respectuosa.

Exigim a les administracions públiques que inverteixin els recursos necessaris per a garantir la salut integral de les dones i evitar que es perpetuïn les desigualtats. És imprescindible que la recerca mèdica realitzada amb fons públics inclogui les dones.

A continuació us compartim un vídeo-presentació que ha el·laborat la Secretaria de la Dona de l'STEI Intersindical amb motiu del Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones (clica damunt la imatge):

 

Dia Salut Dones 1

24 de maig. Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament

Dones pau 1Als països amb conflictes bèl·lics, les dones continuen afrontant reptes i desafiaments per a què el dret a l'educació, al treball, a la família i a la vida, li siguin permesos

La pau no és l'absència de guerres, sinó un camí cap a la justícia social

 

Als països amb conflictes bèl·lics, les dones continuen afrontant reptes i desafiaments per a què el dret a l'educació, al treball, a la família i a la vida, li siguin permesos.

S’han de cobrir totes les necessitats de dones, víctimes de la crisi migratòria, que acaben sent persones refugiades i que a la llarga sofreixen greus danys psicològics i físics que deixen profundes seqüeles.

Que totes les dones que es troben en condició de refugiades siguin protegides enfront de la violència. Que es creïn fons destinats a ajudar-les i trobin asil

La Pau no és l'absència de guerres, sinó un camí cap a la Justícia social. Per això és necessari fer front a les diverses formes de violència amb eines que no recorrin a la violència.

Un recent manifest feminista contra la guerra condemnava tant la invasió d'Ucraïna com l'actitud de l'OTAN amb el seu expansionisme militar i la seva concepció militarista de la seguretat. I no podem oblidar altres guerres on es continuen succeint milers de morts i milions de persones desplaçades i refugiades. És necessari rebutjar la posició dels qui defensen una espiral bel·licista, dels qui decideixen enviar més armes als conflictes augmentant els pressupostos de guerra al mateix temps que es retalla en despeses essencials com a salut, educació, igualtat o medi ambient.

El feminisme aposta pel desarmament i la fi de les guerres, amb tota la seva barbàrie i sofriment, on s'usa la violació com una arma més i es fa molt palès el sistema patriarcal.

28 d'abril. Dia Internacional de les nines en les TIC

El Dia Internacional de les Nines en les TIC va ser instaurat en el 2010 per la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), a més un dels objectius de les Nacions Unides és acabar amb la bretxa digital de gènere. Se celebra el quart dijous d’abril.

Les tecnologies són l'instrument principal en el nostre món, avancen amb passes de gegant. Com en tots els aspectes de la vida, la bretxa de gènere també existeix en el digital que s'accentua més en les dones més grans. Segons la UNESCO, factors com la zona geogràfica , els recursos econòmics, el sexe, l'edat, l'educació o la llengua són determinants, i es converteixen en aspectes que influeixen directament en la bretxa digital de gènere. I és directament proporcional al menor accés de les dones a la informació, l’educació i el coneixement de les TIC. Per això és tan important i imprescindible educar a les nostres nines en les tecnologies.

Com en tots els temes d'igualtat, hi ha solucions, per descomptat, i cal posar-les en pràctica: Hem d'eliminar l'estereotip que les tecnologies i els estudis tecnològics són per a ells, els referents femenins són molt necessaris per a les nines. Els governs haurien d'alfabetitzar en les tecnologies a aquelles dones que per edat i circumstàncies socials i de gènere, no varen poder optar a tenir al seu abast les noves tecnologies.

Les nines d'avui són les dones del futur i a través de les tecnologies hem de fomentar el seu empoderament. “Donar a les dones igualtat d'oportunitats en les carreres tecnològiques ajuda a reduir la bretxa salarial de gènere, millora la seguretat econòmica de les dones, garanteix una força de treball diversa i talentosa, i evita els biaixos” va expressar María Noel Vaeza, directora regional d'ONU Dones per a les Amèriques i el Carib.

14

Llegeix més...

26 d'abril. Dia Internacional de la Visibilitat Lèsbica

El pròxim 26 d'abril és el Dia de la Visibilitat lèsbica, una efemèride que a Espanya i diversos països del món se celebra des de l'any 2008. Aquesta data té com a objectiu visibilitzar aquest col·lectiu i manifestar la importància que les dones lesbianes tenguin espai i siguin visibles en els espais públics, exigir la plena igualtat de drets i reclamar que es tenguin referents de dones lesbianes a tots els àmbits, i no només dins de l'activisme pels drets LGTB. Una gesta gens fàcil, des que fa uns anys l'extrema dreta ha entrat a governar en coalició en els governs autonòmics i locals, com és el cas de Múrcia, Andalusia, Castella i Lleó…, on les reculades en matèria d'igualtat i la retallada de pressupost destinat a polítiques d'igualtat clamen al cel.

Les dones lesbianes, durant tota la història, han lluitat pels drets de les dones i han estat presents a les mobilitzacions i reivindicacions a favor de la llibertat i la igualtat. I malgrat que el Marc legal empara la igualtat des de fa prop de 20 anys, la lesbofòbia segueix molt present en la nostra societat:

- El 19 de maig de 2020 el mitjà digital eldiario.es denunciava el tercer atac a un mural que representava dues dones besant-se (“el Mural de la Diversitat” de Gandia).

- Al gener de 2021, Sonia Vivas, regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l'Ajuntament de Palma (Mallorca), per fi va tenir la confirmació per part del Tribunal Suprem de les condemnes als dos policies responsables de l'assetjament que va sofrir durant 12 anys en la Policia Local de Palma per lesbiana.

- Des de fa deu anys, una parella de lesbianes a Xile sofreix violència verbal en el seu veïnat a causa de la seva orientació sexual i el passat 8 de març va passar a majors quan van ser atacades amb violència física.

Aquests exemples són només una mostra del que passa cada dia en ple segle XXI.

Per tot això, des del sindicat STEI Intersindical i l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical exigim a les institucions fermesa en l'aplicació de les lleis perquè no existeixi possibilitat de cap discriminació per motiu d'orientació sexual i no es permeti cap reculada en els drets aconseguits per totes les dones per a aconseguir una societat més lliure, justa i igualitària.

Dia Internacional Visibilitat Lèsbica