steidiada2020PETIT

Un any més l’STEI Intersindical fa una crida a la societat mallorquina a commemorar el 31 de Desembre, data de naixement del poble mallorquí com a subjecte sobirà. Malauradament, com a conseqüència de la crisi sanitària causada per la COVID-19 i com a mostra de responsabilitat, l’STEI Intersindical no convoca cap acte. Però responsabilitat no és sinònim d’assossec ni de renúncies. Per això, feim una crida a la societat mallorquina a refermar la nostra identitat com a poble i reivindicar per altres mitjans la nostra voluntat d’avançar cap a la plena sobirania.

L’STEI Intersindical vol recordar les persones que al llarg d’aquests mesos han finat a causa de la pandèmia, i se solidaritza amb els seus familiars i amics. L’STEI Intersindical també mostra suport i reconeixement als treballadors del sector públic i dels sectors essencials, que han fet front a la cirsi i han fet més fàcil la vida de la resta de la societat en els pitjors moments.

Encara no ens havíem recuperat de la crisi econòmica i financera de 2008 quan la crisi sanitària actual ha posat, encara més, en evidència les desigualtats socials com a conseqüència de les polítiques neoliberals, antisocials i contràries a la nostra identitat com a poble que patim des de fa ja massa anys. Febleses agreujades per les retallades socials que encara arrossegam de la crisi del 2008 i pel mal finançament de l’Estat espanyol cap a les Illes Balears.

Les diades són actes de mirada al passat i afirmació de pertinença, però sobretot han de ser un moment de reflexió i de mirada cap el futur. Per això, l’STEI Intersindical, sindicat nacional de les Illes Balears, continua commemorant el 31 de desembre de forma reivindicativa, exigint polítiques socials i transformadores com a única via per fer front a la pandèmia sanitària i a les solucions neoliberals que des de certs sectors ens volen tornar a imposar. És el moment de reivindicar polítiques valentes capaces de millorar la vida dels ciutadans d’aquest país nostre, combatre les desigualtats socials i la pobresa, cohesionar-nos com a societat, defensar el territori, implementar mesures per aconseguir la plena igualtat lingüística, potenciar la cultura catalana amb plena col·laboració amb la resta dels Països Catalans i acabar amb l’espoli fiscal a què ens té sotmesos l’Estat espanyol, que ens ofega com a societat.

Ara més que mai s’ha demostrat que és necessari repensar el nostre model productiu. La crisi sanitària, amb les restriccions de mobilitat que ha provocat, ha mostrat la feblesa d’una economia basada en el monocultiu turístic. Com a societat, hem de ser capaços de redefinir el marc de relacions laborals per adaptar-lo a les necessitats del nostre mercat laboral. És el moment de crear alternatives a la dependència del turisme de la nostra economia, capaces de crear ocupació estable i de qualitat, que respecti les condicions laborals i garanteixi unes condicions de vida dignes.

La història ens dirà si la “nova normalitat” és, en realitat, un canvi d’època. I és només des de la plena sobirania que la nostra societat podrà fer front amb èxit a tots els canvis que això comportarà. És el moment de cercar noves respostes a les incerteses que sorgiran una vegada passi la COVID-19. Hem de ser capaços d’articular una resposta social col·lectiva i exigir una transformació política i econòmica cap a la transició ecosocial.

És per això que l’STEI Intersindical, des de fa mesos, treballa conjuntament amb el teixit social d’aquesta terra en plataformes com La vida al centre o el El Fòrum de la Societat Civil per exigir a les institucions que orientin les accions estratègiques dirigides a sortir de la crisis pensant en la transició ecològica, econòmica i social que la nostra illa necessita.

Mallorca, desembre de 2020