Avui, 24 de maig, Dia Internacional de la Dona per la Pau i el Desarmament, volem destacar les milers de dones que estan situades en primera línia en la lluita pacífica contra el canvi climàtic, la preservació dels ecosistemes i la protecció dels Drets Humans i que, com destaca Oxfam al seu informe 2019, són dones que per la seva tenacitat i lideratge són considerades una nosa per als qui tenen interessos econòmics en zones riques en recursos naturals. No hi ha més que veure les xifres de dones activistes assassinades a Amèrica Llatina.
Si parlam de conflictes armats, veiem com dones de tot el món lideren moviments per la pau que estan canviant, de diferents maneres, les seves societats. S'organitzen en moviments a favor de la pau, utilitzant mitjans no violents, tot i que en els conflictes armats són les principals víctimes i la violència sexual és usada impunement com a arma de guerra.
Referents? Moltes. Milers de dones invisibles que han lluitat i treballat incansablement perquè recordem noms com Rigoberta Menchú, Rosa Parks, Wangari Maathai, Berta Càceres, Malala Yousafzai... Només són alguns dels noms d'una llarga llista de dones i col·lectius que, al llarg de la història han lluitat per una societat més justa i més pacífica per a totes i tots.
Des de la Secretaria de la Dona de l’STEI Intersindical i l'Organización de Mujeres de la Confederación Intersindical:
- Reclamam la fi de les despeses militars, destinant les ingents partides armamentístiques a educació, sanitat, serveis socials, protecció del medi ambient i a la lluita contra les violències masclistes.
- Manifestar el nostre suport als moviments pacífics de les dones dels pobles oprimits que estan sent ocupats i en situació de guerra com el poble palestí, sahrauí, sirià, iemenita…..
- Demandam que en qualsevol procés polític i procés de pau es garanteixin els mitjans i els espais per a l'acció política de les dones. Cal visibilitzar el seu paper protagonista i garantir la seva participació, possibilitant la reparació de les víctimes.
- Creiem que és precís reflexionar sobre l’ecofeminisme com a nou projecte ètic i polític que ofereix alternatives a la crisi de valors de la nostra societat consumista i heteropatriarcal.
Avui, 24 de maig, quan mig món estam confinats per una pandèmia, que molts experts relacionen amb les alteracions dels ecosistemes i amb els models depredadors de producció capitalista, les dones, amb la seva lluita pacífica, continuen posant en evidència de manera senzilla i quotidiana com és de perjudicial per a la humanitat continuar sostenint un sistema depredador de la vida i del planeta.