Com cada any, el 28 de maig, la Secretaria de la Dona de l’STEI Intersindical i l'Organización de Mujeres de la Confederación Intersindical commemoram el Dia Internacional d’acció per a la Salut de les Dones, reclamant plans d'atenció integral per a la salut de la dona, així com la seva implementació efectiva en els serveis de salut pública.
Aquest any més que mai, i amb la crisi de salut que ha portat la COVID 19, la precarietat de les polítiques de salut, que afecten la meitat de la població mundial, ha estat i és evident. És essencial per a nosaltres analitzar aquesta crisi de salut en termes de gènere, i enfocar aquesta pandèmia des de les conseqüències i causes profundes generades per aquestes desigualtats, entre homes i dones.
Indubtablement, les dones són les víctimes col·laterals d'aquesta emergència de salut. Aquesta crisi ha augmentat la desigualtat de gènere i està tenint un greu impacte en la salut i la seguretat de les dones, que tenen el major cost físic i emocional en aquesta situació.
Segons dades de les Nacions Unides (ONU), a tot el món, les dones estan més exposades als riscos de contagi, ja que el 70% de les persones que treballen en l'atenció pública en els serveis socials i de salut són dones, el 86% de les persones que treballen en geriatres o com a assistents geriàtrics, que assisteixen a centres de dia i llars d'ancians, són dones; Les dones representen el 70% de les persones treballadores en les farmàcies, el 90% de les netejadores d'empreses, hotels i llars, i un 85% són les dones que treballen en les caixes registradores dels supermercats.
La saturació dels serveis de salut ha provocat la paràlisi i les dificultats de les dones per a accedir a serveis bàsics de salut materna i sexual, programes de prevenció del càncer de mama i molts altres serveis mèdics essencials. El confinament ha portat a un augment de la violència de gènere, ja que les dones estan tancades juntament amb els seus maltractadors.
Recordam les dones migrants en situació irregular, les víctimes del tràfic, les dones amb diversitat funcional, les dones en els camps de refugiats i totes les dones que no són ateses i que veuen vulnerat el seu dret a la salut a causa dels deficients sistemes de salut pública.
Segons defineix l’Organització Mundial de la Salut, la SALUT és el complet benestar físic, mental i social d’una persona i no només l’absència de malaltia. Per això, en aquesta crisi, la dona és novament la més perjudicada: perquè està posant en perill la seva salut, perquè està exposada a la violència masclista, per la falta d'interacció social i per la càrrega de cuidar als altres. Exigim a la societat i a les Administracions, que hi posin immediatament solució, més pressupost a SANITAT, més mesures de CONCILIACIÓ i la LLUITA EFECTIVA contra qualsevol tipus de VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA.