refugiats27FPETIT

Traint els propis valors que (en teoria) fonamenten el naixement de la Unió Europea i incomplint la Convenció de Ginebra de 28 de juliol de 1951, així com altres tractats sobre refugiats, l'“Europa dels mercats” acorda retornar a Turquia tots els “migrants irregulars”. Sota aquesta eufemística expressió ─com si es parlés de simples turistes sense visat o d'immigrants que, a la recerca de treball, no tenen tots els papers en regla─ Europa distorsiona i oculta cínicament l'èxode massiu de refugiats que fugen de la guerra de Síria, negant-los així la seva condició de refugiats i els drets inherents a la mateixa, que són els mateixos que els de qualsevol altre estranger resident legal: drets civils bàsics (llibertat de pensament, associació, expressió, etc.) i drets socials (educació, assistència mèdica...). Amuntegades en condicions inhumanes en camps, aquestes persones esperen ara la seva deportació a Turquia, país que no és exemple algun pel que fa als drets humans.

Europa no només oblida una vegada més els seus tan esgrimits valors humanitaris sinó que també ha esborrat de la seva memòria la passada i recent història de refugiats europeus que escapaven de conflictes bèl·lics i és absolutament amnèsica en relació a la seva responsabilitat directa en l'esdevenir històric de Síria i dels països de la regió.

Tot i que perfilar els detalls definitius en el proper Consell Europeu, la premissa està clara: expulsar tots els que arribin. El preu, com en qualsevol altre tracte entre mercaders, serà una partida de 3.000 milions d'euros per a Ankara, la supressió del visat per als turcs que viatgin a Europa i accelerar la negociació de l'entrada de Turquia en la UE.

L'STEI Intersindical se solidaritza amb el Poble Sirià, condemna la deportació dels refugiats i assenyala públicament la il·legalitat de tal mesura.