Un Acord il·legal i immoral que atempta contra els drets humans i el dret d'asil

refugiatsCCOOpetit

Les organitzacions signants consideram immoral el Preacord Unió Europea-Turquia. És vergonyós, il·legal i vulnera la Carta Internacional de Drets Humans, l'article 19 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea i la Convenció de Ginebra per als Refugiats. Davant aquesta situació instam el Govern espanyol en funcions a no donar suport a l’esmentat Acord en el Consell Europeu dels propers 17 i 18 de març, convocarem concentracions ciutadanes ahir 16 de març.

Les organitzacions signants denuncien que la Unió Europea tracta els refugiats com a moneda de canvi amb el Govern de Turquia i assenyalam que amb aquest preacord el projecte de construcció europea mostra de bell nou el seu deteriorament amb un acord que trasllada la crisi dels refugiats fora de les seves fronteres, abandonant els valors i els principis que configuren Europa com un espai comú de llibertat, seguretat i justícia, fundada sobre els valors de la dignitat humana, la llibertat, la igualtat i la solidaritat a què es refereix el Preàmbul de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.

El preacord adoptat el 7 de març pel Consell d'Europa amb Turquia evidencia l'absoluta insensibilitat de la Unió Europea i els Estats membres davant la crisi humanitària de les refugiades i els refugiats que arrisquen la seva vida fugint de la guerra.

La Unió Europea, a més d'incomplir la legalitat internacional, eludeix la seva responsabilitat de donar resposta als milers de persones refugiades que s'amunteguen al seu territori i a les seves fronteres mitjançant un acord amb Turquia per deportar a aquest país tots els immigrants, econòmics i també demandants d'asil, que arribin a la Unió Europea a través d'aquest país, a canvi que els Estats membres reassentin al mateix nombre de refugiats assentats en territori turc.

El preacord amb Turquia dóna via lliure a les devolucions sumàries en calent. Un acord que s’afegeix a múltiples decisions que han anat minant els valors fundacionals de la Unió Europa i que han incomplert sistemàticament la legislació vigent en matèria de drets humans.

La Unió Europea ha “comprat” les devolucions a Turquia per 3.000 milions d'euros pels costos de gestió i 3.000 milions addicionals el 2018, sense cap mecanisme de control del destí del pressupost; a més de l'eliminació del requisit de visat per els ciutadans turcs a Europa a partir de juny de 2016 i l'agilitació de l'entrada de Turquia a la Unió Europea. Obviant que el Govern d'Erdogan s'allunya gradualment i alarmantment de les pràctiques democràtiques, violant sistemàticament els drets humans.

Els signants coincidim que aquesta mesura no resol cap problema, sinó que, al contrari, provocarà l'obertura d'altres vies més perilloses i costoses per a les persones refugiades tornades que pretenguin arribar a països de la Unió Europea o bé el confinament de molts altres en campaments inhumans sense cap perspectiva de futur.

Els refugiats són éssers humans que fugen de la guerra i cerquen la protecció internacional. Fer d'ells una mercaderia per a l'intercanvi econòmic és inhumà i no donarà lloc a una resposta més humanitària: pagar a Turquia no eliminarà el perill a què els sirians, iraquians i altres estan exposats en els seus propis països.

El sistema un-per-un (intercanvi de refugiats sirians) no té cap sentit i és una violació del dret internacional i dels tractats de la Unió Europea.

Les organitzacions signants d'aquest comunicat coincideixen que la Unió Europea no hauria de mantenir les persones refugiades en campaments inhumans sense cap perspectiva, i no hauria d'haver-hi cap intercanvi que mantingui els refugiats fora de la Unió Europea i l'acceleració de les negociacions d'adhesió de Turquia.

Així mateix, els signants porten molt temps defensant que la comunitat internacional hauria d'invertir temps i recursos per restablir la pau en Orient Mitjà, i els Estats membres de la Unió Europea haurien de treballar en la posada en marxa de vies legals i segures perquè les persones refugiades no hagin d'arriscar les seves vides per obtenir protecció.

Les organitzacions signants manifestam el nostre rebuig més absolut a la gestió de la Unió Europea i dels seus Estats membres de la crisi humanitària dels refugiats i refugiades a Europa. Europa té capacitat de resposta però no té voluntat política.

En conseqüència, el Govern espanyol ha d'instar a la reconsideració del principi d'acord amb Turquia en el proper Consell Europeu dels dies 17 i 18 de març.

La ratificació d'aquest acord podria fer-nos caminar perillosament cap a l'eradicació del Dret d'Asil i la Protecció Internacional dins la Unió Europea, i s posen en dubte els pilars bàsics de la seva pròpia configuració.

Per tal motiu denunciam i reclamam que, en compliment de la legalitat internacional, no es ratifiqui el pacte avançat fins al moment i s'obrin vies d'accés segures per a tots els refugiats que, d'acord amb la llei, tenen dret que se'ls reconegui aquesta condició dins la Unió Europea.

Les organitzacions signants hem convocat aquesta concentració amb la finalitat de denunciar l'actitud de Governs i institucions europees i per exigir mesures urgents que tallin les causes i les conseqüències de la major crisi humanitària a què s'ha enfrontat Europa en els darrers anys.

UGT, CCOO, USO, STEI Intersindical, Amnistia Internacional, Comissió Drets Humans del Col·legi d’Advocats, EU-Unitat Popular, Mallorca Terra d’Acollida, MÉS, Metges del Món, PODEM Illes Balears, PSIB-PSOE, Unió Cívica per la República, UOB.

 

Palma, 16 de març de 2016