NOTTIPLA PLATAFORMA CIUTADANA “NO AL TTIP MALLORCA” SOL·LICITA AL GOVERN DE LES ILLES BALEARS UNA REUNIÓ PER IMPULSAR LA CREACIÓ DE LA COMISSIÓ PARLAMENTÀRIA D'ESTUDI SOBRE LES CONSEQÜÈNCIES QUE TINDRIA L'APLICACIÓ DEL TTIP A LES ILLES BALEARS

El TTIP (Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre la UE i EUA) una gran amenaça que es dibuixa silenciosament sobre Europa

El TTIP (Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre la UE i EUA), igual que el seu germà bessó el CETA (Acord Integral Econòmic i de Comerç entre la UE i Canadà) són tractats de lliure comerç que s'estan negociant en secret entre aquests països amb una opacitat extrema que suposa una amenaça per al nostre estil i qualitat de vida i que estan encenent totes les alarmes.

Se’ls denomina tractats de lliure comerç, però atès que els aranzels entre la UE i EUA són ja molt baixos, aquest nou model de tractat se centra en la liberalització de tots els sectors. El que es pretén és aconseguir una harmonització legislativa, és a dir, unificar lleis a banda i banda de l'Atlàntic, amb la finalitat de reduir costos i "retards innecessaris" per a les corporacions.

El fet que els interlocutors més potents dins d'aquestes negociacions siguin les grans multinacionals (farmacèutica, automobilística, agroalimentàries, empreses de serveis, bancs, fons d'inversió, etc) fan que prevalguin els interessos dels grans lobbies sobre els interessos de la ciutadania, donant a través dels tribunals privats d'arbitratge (ISDS – i ara denominats ICS) un gran poder a les corporacions per imposar els seus interessos per sobre de la sobirania dels països. Els ISDS són tribunals privats d'arbitratge que s'encarregarien de resoldre els conflictes entre les multinacionals i els estats, on les grans empreses podrien denunciar als països en el cas que consideressin que han legislat en contra dels seus interessos, però no a l’inrevés. Així el poder de les grans corporacions queda per damunt del dels Estats.

La Plataforma NoalTTIP Mallorca registra a la Conselleria de Presidència una sol·licitud de reunió per impulsar la creació de la comissió d’estudi sobre l’afectació del TTIP a les Illes Balears

El passat 17 de febrer, els Grups Parlamentaris de PODEM i MÉS, amb el suport de la Plataforma No al TTIP Mallorca, van presentar una Proposició No de Llei contra l'actual procés de negociació del TTIP a la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals del Parlament de les Illes Balears, la qual va ser aprovada també amb els vots del PSIB-PSOE, el PI i Gent per Formentera després de diverses negociacions. La resolució aprovada insta al Govern Balear, entre altres coses, a crear una comissió d’estudi sobre l’afectació del TTIP a les Illes Balears en matèria laboral, sanitària, social, ambiental i de protecció dels consumidors i consumidores. Durant el debat es va poder veure com totes les forces polítiques, a excepció del Partit Popular, van mostrar el seu recel i desconfiança davant la forma en què s'estan portant les negociacions d’aquest Tractat.

La plataforma No al TTIP Mallorca, com a impulsora de la campanya contra els tractats TTIP, CETA i TISA (Tractat específic de Serveis) a Mallorca, ha sol·licitat en el dia d'avui a la Presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, la creació immediata d'aquesta Comissió Parlamentària i la seva voluntat de mantenir una reunió de treball amb una delegació del Govern per ajudar a iniciar els treballs d'aquesta comissió i col·laborar-hi activament.

La ciutadania té dret a conèixer les repercussions que tindria en les seves vides l'aplicació del TTIP i del CETA

La Plataforma ha denunciat en reiterades ocasions que el secretisme de les negociacions atempta greument contra el dret a la informació dels ciutadans i ciutadanes. No hi ha dubte que tal opacitat té com a objectiu ocultar la informació per evitar qualsevol tipus d'oposició abans de ser aprovats aquests Tractats.

Les retallades dels drets laborals, la privatització dels serveis públics, la redacció de lleis favorables a les grans corporacions, les rebaixes en les polítiques mediambientals i de salut, l'impuls de les grans companyies agroalimentàries en detriment de les petites explotacions... són algunes de les conseqüències que tindrien aquests Tractats sobre les nostres vides.

I concretament en el cas de les Illes Balears, segons la informació que ens arriba infiltrada de les negociacions, l’harmonització de la legislació entre EUA i la UE podria implicar el final de les denominacions d’origen i els segells de qualitat que aporten un valor afegit a la nostra agricultura, a més d’obrir la porta als cultius transgènics de forma massiva i un model d’agricultura en el qual no podrem competir. Les grans empreses petrolieres podran demandar judicialment mitjançant els tribunals privats d’arbitratge al Govern Balear per oposar-se a les prospeccions d’hidrocarburs que afectaran a les Illes Balears. Les administracions públiques no podran donar preferència a les empreses locals en els seus contractes de compra. Aquests són alguns exemples de com els Tractats internacionals poden afectar-nos directament a les illes.

Així doncs, la seva aprovació suposaria la submissió total a les polítiques de rebaixes de qualitat que es practiquen als EUA, perjudicant els estàndards de qualitat que en aquests moments s'apliquen a Europa.

La Plataforma No al TTIP Mallorca està integrada per les entitats: AMICS DE LA TERRA, AMS (Assemblea de Moviments Socials de Mallorca), Assemblea Sobiranista de Mallorca, Associació FeM-Dones per la Feina, Assemblea Republicana, ATENEU PERE MASCARÓ, ATTAC-Mallorca, CCOO Illes Balears, CGT Balears, CRIDA, Dignitat i Solidaritat-ADIS, Ecoxarxa Mallorca, ENDAVANT, ENTREPOBLES-Mallorca, ESQUERRA UNIDA Illes Balears,  FEMINISTES EN ACCIÓ, FÒRUM CIUTADÀ, GOB, Grupo de Educadores de Calle y Trabajo con Menores (GREC), JUBILATS PER MALLORCA, La Defensa, Lobby Dones per Mallorca, MÉS per Mallorca, PADRINES I PADRINS FLAUTES, PAH Mallorca, Partido X. Mallorca, PODEMOS, S'ALTRA SENALLA, STEI Intersindical, UcxR, UGT.