manitsjibpetit

La Coordinadora d’Entitats per la Democràcia de Mallorca, de la qual l’STEI Intersindical en forma part, convoca una concentració, amb el lema “Per un Poder Judicial Independent”, davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (plaça del Mercat de Palma), el dissabte 10 de novembre, a les 18 hores.

Manifest:

El Poder Judicial hauria de ser un dels pilars de l’estat espanyol, garantint una justícia i una defensa dels drets igual per a tothom. La independència d’aquest estament és importantíssima per a mantenir aquesta garantia, per evitar decisions viciades per ingerències o pressions que puguin arribar des d’un govern poc respectuós amb la separació de poders, o de lobbies o corporacions que pretenguin influenciar sentències en un sentit concret i parcial.

Malauradament la realitat és ben diferent. Hem vist com hi hagut clares ingerències i instruccions del govern estatal ja cessat del partit popular damunt la fiscalia en relació al procés català, i l’elecció de determinats jutges que han tingut actuacions molt contestades per les institucions judicials d’altres països europeus, han tingut una motivació política. Tothom pot recordar com sembla haver dirigents polítics que reben un tracte diferenciat de la resta de ciutadans pel Tribunal Suprem a l’hora de valorar la legalitat dels seus estudis de postgrau. El mateix tribunal ha arribat a legitimar la contractació d’esquirols per part d’una empresa per evitar l’efecte d’una vaga convocada d’acord amb les lleis (en contra del criteri establert per l’Audiència Nacional).

Ara, fa pocs dies, hem assistit a l’espectacle d’un Tribunal Suprem aturant una de les seves sentències, que reconeixia que l’impost hipotecari havia de ser assumit per les entitats financeres i no pels ciutadans com s’ha fet fins ara, i revocant el canvi de jurisprudència que afavoria a la gent enlloc de a la banca.

A l’estat espanyol les cúpules del poder judicial estan profundament polititzades, i això és la conseqüència de què els òrgans de govern del poder judicial són elegits pels polítics. El Consell General del Poder Judicial és nomenat pel Congrés i el Senat, seguint criteris d’afinitat ideològica i no d’idoneïtat. I el Tribunal Suprem és nomenat per aquest òrgan que ja té una deriva ideològica massa evident.

La ciutadania de l’estat espanyol és mereix una millor justícia, que interpreti les lleis de manera imparcial i no en base al dictat de grups de pressió, com ara les entitats bancàries, o en base a la ideologia determinada del govern de torn. Una justícia independent, que garanteixi els drets de la gent i que no interpreti les lleis sempre en contra del dèbil i a favor del poderós. La ciutadania és mereix una justícia despolititzada si volem que sigui justícia.

Per això les entitats, sindicats i partits participants d’aquesta concentració demanem una reforma profunda del Poder Judicial, que inclogui el canvi en la manera d’elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial, per a què siguin elegides les millors persones, amb criteris de mèrit i capacitat, i no les més properes a la ideologia de les Corts en un moment donat, i que garanteixi que els alts tribunals de l’estat tinguin la independència de la que haurien de gaudir a un estat de dret. Mereixem un Poder Judicial que garanteixi la justícia.