Des de la Confederació Intersindical ens afegim a la celebració Dia Europeu de les Llengües amb l’objectiu de seguir treballant en la promoció i defensa de les llengües minoritàries i minoritzades dels nostres territoris. Avui més que mai ens cal atendre la diversitat cultural i lingüística del nostre món i aprendre a viure en un entorn global cada cop més plural.

Aquesta celebració, que es va iniciar l’any 2001, té com a un dels seus objectiu promoure la riquesa de la diversitat lingüística d’Europa; una diversitat que cal preservar i potenciar.

En el cas de l’ensenyament, des de la Confederació Intersindical seguirem treballant perquè les llengües oficials i pròpies dels territoris que estan en procés de normalització lingüística (català, euskera, gallec, asturià i aragonès) seran llengües vehiculars de l’ensenyament i de comunicació interna i externa, de manera que es garanteixi la seva progressiva normalització. D’aquesta manera, des de l’escola es podrà treballar per a la veritable i necessària integració i cohesió social.

També aprofitem aquesta jornada per a refermar-nos en la defensa dels drets culturals i lingüístics de les altres llengües de l’estat distintes del castellà, davant l’avantprojecte de llei audiovisual que el Govern espanyol ha donat a conèixer fa pocs dies. El redactat actual atempta contra un dels usos socials més importants d’una llengua en ple segle XXI, com és l’oferta digital de continguts audiovisuals, ja sigui en plataformes en línia o canals televisius.

Considerem imprescindible que la futura llei incorpori garanties i quotes importants per a les llengües dels territoris en procés de normalització lingüística, en tot allò que fa referència a la producció de continguts i la seva difusió o emissió. Així mateix hauria d'incloure mesures per oferir una reciprocitat comunicativa entre autonomies que compartixen llengua.

Les llengües catalana, basca, gallega, asturiana i aragonesa  són un patrimoni cultural de l’estat espanyol i han de ser objecte d’una especial protecció. En el Dia Europeu de les Llengües cal reivindicar, una vegada més, que el pluralisme lingüístic i cultural ha de formar part dels principis bàsics de la nostra societat.

Volem tv