Dia internacional de les nines

L’11 d’octubre és el Dia Internacional de les nines. La creació d'un dia per a elles al calendari universal va ser promoguda, des de 2009, per l'ONG Pla Internacional, a través de la seva campanya internacional "Per ser nina”.

El 19 de desembre de 2011, el Dia Internacional de les nines va ser proposat, per Canadà, com a resolució en l'Assemblea General de Nacions Unides per: “La necessitat d'invertir i sensibilitzar a la societat sobre el necessari apoderament de les nines amb l'objectiu de trencar el cicle de discriminació i violència de les quals són víctimes, i promoure i protegir els seus drets humans”.

A molts de països, només pel fet de ser nines, no tenen dret a l’educació; són víctimes de tracta o de mutilació genital femenina, o són forçades a casar-se a edats primerenques. Situacions on les nines sofreixen física, sexual, emocional, social i econòmicament.

Parlant en xifres, segons dades de l’ONU, 31 milions de nines que estan en edat de cursar estudis de primària es troben sense escolaritzar al món. Es calcula que uns 17 milions d'aquestes nines no podran assistir a l'escola. Concretament, existeixen tres països al món en els quals hi ha més d'un milió de nines sense escolaritzar. A Nigèria són gairebé cinc milions i mig; a Pakistan, més de tres milions, i a Etiòpia, més d'un milió.

Més de 30 milions de nines corren el risc de sofrir la pràctica de la mutilació genital femenina en els propers 10 anys. 133 milions de nines i dones ja l’han sofert en els 29 països d’Àfrica i Orient Mitjà on aquesta pràctica nociva és més habitual.

Cada 2 segons una nina és obligada a casar-se. A escala mundial, segons UNICEF, més de 700 milions de dones es van casar sent nines (amb menys de 18 anys d'edat). A l’Àfrica, una de cada tres — uns 250 milions— es van casar abans de complir els 15 anys. I amb freqüència les nines casades no poden negociar eficaçment un sexe segur, la qual cosa les fa vulnerables a les infeccions de transmissió sexual i els embarassos no desitjats. Les complicacions en l’embaràs o en el part són la segona causa de mort de les nines entre 15 i 19 anys. Per això, en aquest dia, donam tot el nostre suport a la campanya d’UNICEF, #NiñasNoEsposas, perquè les nines es mereixen gaudir de la seva infantesa.

Es calcula que les nines menors de 16 anys són víctimes de la meitat de les agressions sexuals. Cada 10 minuts, en algun lloc del món, una adolescent mor com a resultat de la violència. En els llocs de conflicte, les adolescents són especialment vulnerables a la violència sexual i, en alguns casos, grups armats les segresten i exploten sexualment. 120 milions de nines són víctimes de tracta, cada any.

Des de la Secretaria de la Dona i l’Organización de Mujeres de la Confederación Intersindical ens volem afegir a les paraules de la Directora Executiva d'ONU Mujeres, Phumzile Mlambo-Ngcuka, que, a la seva declaració amb motiu d’aquest dia, assenyala: "Avui és el dia en què centram la nostra atenció en la Nina, però no és un dia aïllat. És part d'una campanya massiva i implacable cap a un món igualitari: Per un planeta 50-50 en 2030".

Per a què això sigui possible, demanam als diferents Governs i organismes institucionals que treballin i posin els recursos necessaris per a eradicar tot tipus de violència contra les nines: la mutilació genital femenina, el matrimoni infantil, la tracta, etc., i garanteixin el benestar, l’educació i els drets de les nines, avui i sempre. PER LES NINES!

Secretaria de la Dona de l’STEI Intersindical i

Organización de Mujeres de la Confederación Intersindical

11 d’octubre de 2016