11 d’octubre, Dia Internacional de les Nines

Las nieblas en el mar SoroyaDes de la Secretaria de la Dona de l’STEI i l'Organización de Mujeres de la Confederación Intersindical volem sumar-nos a la celebració del Dia Internacional de les Nines, entenent que aquest dia ha de servir necessàriament per cridar l'atenció dels estats i organismes internacionals i sacsejar les consciències de la ciutadania. La situació de les nines en molts llocs del món és crítica i serà impossible aconseguir el progrés de la humanitat si es mira a un altre costat i no es prenen mesures urgents a escala global.

Les nines sofreixen de base una doble discriminació: són menors i són dones. Massa sovint, a aquestes dues facetes vénen unides d’altres com l'origen, la religió, i la pobresa, que acreixen encara més les desigualtats. A països en vies de desenvolupament, moltes són vistes com un mitjà que té la família per disminuir les seves penúries, el que fa que 1 de cada 7 nines menors de 15 anys siguin forçades a casar-se; segons les Nacions Unides, només aquest any, 12 milions de dones de menys de 18 anys contrauran matrimoni. Per una altra banda, l'OMS alerta que, cada any, més de 3 milions de nines estan en risc de ser víctimes de mutilació genital femenina, augmentant la xifra aproximada de 200 milions de nines i dones vives que l'han patit. I per una altra, les xarxes de tràfic de persones s'enceben en la vulnerabilitat de les nostres nines, que passen a enriquir les butxaques de màfies de prostitució que actuen impunement i sense fronteres.

Sens dubte, el focus ha de posar-se en la importància del dret a l'educació de les nines com a garantia del seu apoderament i emancipació. Des del 2013, el nombre de nines escolaritzades al món va descendint, fet que hauria de considerar-se com una autèntica catàstrofe i, en conseqüència, tractat amb urgència màxima de manera coordinada pels organismes internacionals.

El patriarcat és implacable en la seva obstinació per perpetuar els estereotips, els rols i les desigualtats de gènere i exerceix la seva pressió més brutal sobre les dones joves per modelar-les als seus interessos, despullant-les de drets i de llibertats. Per això la Secretaria de la Dona de l’STEI i l’OM de la Confederación Intersindical exigim que es protegeixi a les nines de tot el món sense excuses i sense pausa perquè són el futur, perquè elles es mereixen viure una vida millor, perquè seran el motor de la nostra lluita futura.