“Si la civilització consisteix en progressar cap el futur, ha de ser per mitjà de l’aportació  i la intervenció de les dones, dones amb plena participació política, dones amb plens poders per exercir la seva voluntat en el si de la societat”

Emmeline Pankhurst

Resum de les Jornades de l'Organització de Dones 2007

FEMINISME AVUI: CLAUS, REPTES I PROPOSTES

APORTACIONS A LA COEDUCACIÓ

Sempre és un plaer fer un resum de les jornades de l’Organització de dones dels STES-i i és un plaer perquè permet rememorar tot allò aprés en un ambient agradable de participació i de compromís.

Enguany les jornades han tengut lloc a la cuitat de Granada i han comptat amb l’assistència de 270 dones de tot l’Estat espanyol i de Sudamèrica.

La dinàmica que se segueix és sempre variada per afavorir l’intercanvi  i defugir les disquisicions retòriques.

Així, es va començar amb una taula rodona  titulada: "Imaginant i construint el futur".

ImageLes ponents foren  Zuriñe del Cerro, parlant de Política feminista, Elena Simon, sobre Coeducació i Marta Scarpato coordinadora de la Internacional de l’educació que va intervenir amb el tema de  Sindicalisme i gènere.

La inoblidable Maria José Urruzola, es feu present de la veu de Zuriñe, presidenta del col·lectiu Lanbroa. Lanbroa vol dir pluja petita, cameta d’aranya diríem aquí a la nostra terra, pluja que amara la terra i la fa fructificar; amb aquest títol ja ens podem imaginar la ideologia d’aquest col·lectiu l’objectiu del qual, consisteix en participar políticament per mitjà de la creació del Partit feminista, partit polític que ja du bastants anys de singladura.

Elena Simón ens va ajudar a reflexionar sobre el tema de la coeducació.

Per a ella coeducació és el sistema educatiu que, partint de la diferència entre els sexes, vol arribar a un món comú.

Igualtat en l’educació no és el mateix que educació en la igualtat i baldament ja s’hagi assolit la igualtat d’oportunitats, encara no s’ha arribat a la igualtat en el tracte ni a la igualtat de condicions. Més que parlar del principi d’igualtat, ella parla del principi d’equivalència ja que per ella, equivalència remet a igual valor i no a ésser iguals. Desenvolupa aquest concepte en el seu darrer llibre anomenant la misogínia, el sexisme, la cultura patriarcal i l’androcentrisme com a posicionaments que impedeixen l’equivalència entre ambdós sexes.

Va ésser en el Tractat de Viena l’any 1993, quan es va reconèixer que el dret de les humanes eren drets humans. Posteriorment aquest postulat es fa ratificar l’any 1995 a Beijing. Marta Scarpato ens va fer un recorregut per la trajectòria de les dones dins el món sindical i destacà les nombroses dones sindicalistes  que avui dia hi ha a l’estat espanyol però que encara no estan en els llocs de negociació i decisió. És necessari fer una redistribució dels recursos, una redistribució del temps i una redistribució del poder.

Durant el debat posterior, va sorgir el tema de les escoles segregades. Si som diferents, per què no separar els sexes?

La conclusió final va ésser que el respecte a  la individualitat tan sols és pot fer des del conjunt; a més, en el món nines i nins, al·lotes i joves viuen junts; per què fer separacions que duen al desconeixement i a la pèrdua d’intercanvi i riquesa?.

ImageSi és en nom de l’eficàcia, també es podrien separar persones molt  intel·ligents de les que ho són manco, persones d’una cultura de les d’una altra, persones d’una classe social de una diferent, i així fins arribar a una exhaustiva classificació que ens duria a educar monstres, amb un bon currículum acadèmic, això sí, però incapaços per a la convivència i la participació democràtica.

Dissabte dematí es varen presentar dues experiències amb molts anys de bagatge. Una, la que exposà Vicky Moreno de Barcelona : “Integrant diferències” i l’altra la de Mariam Moreno sobre la creació del portal feminista “Ciudad de mujeres”.

Vicky Moreno és la representant de “Ca la dona” de Barcelona, casal que acull nombroses experiències dutes a terme per grups de dones, dones maltractades, aula infantil, dones artistes, etc., que ara es troba en un moment d’expansió ja que el seu espai actual ha quedat petit.

La plana web “Ciudad de mujeres” va ésser una agradable sorpresa per la quantitat d’activitats, blogs, informació, que comporta i que va creixent en el temps per el seu interès i actualitat.

Els tallers actius foren la dinàmica de l’horabaixa amb títols com “La construcció social de l’amor”, “Heterosexualització i feminització de les relacions afectivo-sexuals”, “Autores”, “Cap a una ciutadania plena: del sufragi femení a la Llei d’igualtat”, “La participació política de les dones”, “Dones transgressores”, “Eines per a combatre l’homofòbia a l’escola”, etc.

Aquests tallers foren participatius i s’intentà partir dels coneixements i experiències pròpies per arribar a conclusions constructives.

La jornada acabà amb un recital poètic, “El fil d’Ariadna”, a càrrec de Nieves Simón que va fer un recorregut per diferents autores i autors combinat amb les seves reflexions sobre el paper de les dones en la societat.  

La sessió del diumenge va consistir en la presentació d’experiències i materials diversos.

Lola Callejón, biòloga i educadora ambiental , presentà el tema tan d’actualitat “Ecofeminisme”, tema en el qual les dones tenim tantes aportacions a fer des de la preservació d’un món digne per a les nostres filles i fills.

Després es va presentar el llibre “Agents d’igualtat en contexts educatius interculturals” a càrrec de les companyes dels STES-i de Melilla i de la coordinadora del llibre Ana Isabel Lara. Aquest llibre constitueix una valuosa aportació per a les nostres aules tan riques culturalment sense obviar els entrebancs que això pot comportar.

També es va presentar el llibre” Globalització, comerç i gènere” de sara Elisa Rosales, catedràtica d’estudis de gènere a Hondures en el qual es parla de la repercussió del fenomen mundial de la globalització econòmica sobre les dones.

Les dones palestines hi foren també presents amb la projecció de la pel·lícula "Un marit o la meitat o un quart" realitzada per elles mateixes sobre la poligàmia en el món àrab.

Les jornades es clausuraren de manera lúdica amb una performance a càrrec del grup “Tomakandela” titulada “Desemmascarant masclismes”.

En resum, unes jornades molt profitoses per la qualitat de les ponències, la convivència i participació entre les companyes de tots els territoris i la creació de xarxes d’amistat, treball i compromís.

Hi quedau convidades totes les que ho desitgeu pel curs vinent.

 

Palma, 22 se maig de 2007

 

Àngels Cardona

Secretaria de la dona de l’STEI-i