Fa ja 34 anys que el primer Congrés de la Confederació Llatinoamericana i del Carib de Treballadores de la Llar va proclamar el 30 de març com el “Dia Internacional de les Treballadores de la Llar”. Per primera vegada, es van posar sobre la taula les discriminacions vinculades a aquest treball, que és realitzat en la seva immensa majoria per dones. Més de tres dècades després, contínua sent una data poc coneguda per a la societat en general i poc reconeguda per les institucions, fins al punt que l'ONU global no el commemora encara o que no va ser fins al 2011 que la OIT va publicar el conveni 189, que pretén assegurar el “Treball Decent per als Treballadors/es Domèstics/es”. I afirmem que pretén però no aconsegueix, ja que no s'ha vist una millora suficient en la regularització d'aquestes treballadores i només 35 països ho han ratificat, i entre ells no es troba l'estat espanyol.

Les treballadores de la llar i les cures sofreixen un altíssim grau de precarietat. El seu nivell de contractació és escàs, amb xifres oficials que no mostren la situació real; les seves condicions laborals són dolentes, amb horaris canviants, considerables càrregues físiques i mentals, i amb centres de treball que són domicilis particulars on la inspecció de treball no pot arribar; els seus salaris són baixos, a causa de l'alt grau de parcialitat i eventualitat; les seves malalties professionals no estan reconegudes, com passa amb tantes professions feminitzades.

Es dona la circumstància, a més, que la immensa majoria són dones migrants, que han deixat a les seves famílies a milers de quilòmetres per a cuidar de les nostres, i per a fugir de la pobresa o dels conflictes. Com a persones, com a dones, com a treballadores essencials, mereixen un reconeixement de la societat que es tradueixi en la garantia dels seus drets laborals.

Des de l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical denunciem la situació que viuen les empleades de la llar en l'estat espanyol, que no ha portat a terme cap mesura per a dignificar i regularitzar el treball que realitzen aquestes dones.

En aquest sentit, exigim que es ratifiqui immediatament el conveni 189 de la OIT, que demana la dignificació de les treballadores de la llar i les cures; que s'elimini l'esmena 6777, que retarda la seva plena incorporació a la seguretat social al 2024; i que es derogui sense més demora la llei d'estrangeria, que constitueix un obstacle insalvable i injustificable per a totes les persones migrants. Volem la regularització ja!

Cartell 30 de març 1