Aquest dilluns, 20 de febrer, diferents organitzacions camperoles representants de 118 comunitats del Departament de Alta Verapaz s’han manifestat a la capital guatemalteca davant de la Cort Constitucional i davant l'ambaixada espanyola de Guatemala, demanant emparament davant de la construcció de plantes hidroelèctriques en el riu Cahabon.

L'empresa concessionària de la construcció és propietat de Florentino Pérez (ACS); les organitzacions camperoles denuncien que s’han començat les obres de desviament de la llera del riu sense tenir en compte l’oposició de les comunitats afectades, que exigeixen una consulta popular.

 

Guatemala és dessagna amb projectes de mineria i hidroelèctrics que desplacen a les comunitats d'extrema pobresa que viuen de l’agricultura de subsistència.

L’Estat espanyol no pot desentendre’s d’aquest nou genocidi, on les multinacionals expulsen dels seus territoris a les persones empobrides, amb aquesta nova evangelització que es diu globalització.

En un moment on la cooperació al desenvolupament ja no és una prioritat per als governs, només ens queda exigir no donar cobertura a aquest model de relacions internacionals.

Aquests dies, STEI Intersindical i Ensenyants Solidaris, a través del nostre responsable de cooperació internacional, Juan Rodríguez Recio, som a Guatemala per la revisió dels projectes de cooperació que hi duim a terme. Per això, ens hem sumat a la manifestació pels carrers de Guatemala contra les pràctiques de les empreses de Florentino Pérez a Guatemala.

El silenci no pot fer-nos còmplices i mostrem la indignació cap a les figures públiques que són capaços de signar contractes milionaris amb futbolistes i, sense cap rubor, donen l'esquena al futur de milers de famílies en una altra part del planeta.

Juan Rodríguez Recio

STEI Intersindical

 

DSC 0545 DSC 0555 DSC 0575