IMG 20170606 WA0015

 

Un any més, i ja són prop de vint, dues entitats de les Illes Balears, l’ONGD Ensenyants Solidaris i l’STEI Intersindical, desenvoluparan un dels seus programes amb més incidència internacional: la participació de cooperants voluntaris en diversos projectes de formació del professorat a Amèrica Llatina, enguany concretament a Guatemala.

Aquest estiu vuit docents de les Illes Balears participaran com a voluntaris en diverses activitats. Aquest projecte marca la consolidació del model de cooperació per al desenvolupament que aquestes entitats han promogut.

 

Però l’objectiu d’enguany va més enllà de l’execució de tallers formatius per a docents a Guatemala. També se centrarà en l’intercanvi d’experiències en els processos educatius, així com en l’acompanyament a comunitats rurals i organitzacions socials que lluiten per un model diferent de distribució de la riquesa i per a una escola pública de qualitat.

Un altre dels objectius fonamentals és la implicació dels participants voluntaris en la sensibilització sobre altres realitats. Quatre-cents vint cooperants han participat tots aquests anys en els projectes de cooperació internacional de l’STEI Intersindical i de l’ONGD Ensenyants Solidaris en països com Hondures, El Salvador, Perú, Argentina o Marroc. Aquest col·lectiu ens ha permès fer feina amb els materials educatius que s’elaboren sobre desenvolupament humà, solidaritat o cultura de la pau. Al mateix temps, també ha possibilitat la participació en campanyes de conscienciació i en la dinamització dels moviments socials del nostre entorn.

Els vuit cooperants que aniran a Guatemala col·laboraran amb diverses entitats i en diversos àmbits de treball. D’aquesta manera, amb l’STEG (Sindicato de Educación de Guatemala) i amb SAMGUA (Sindicato Autónomo Magisterial de Guatemala) es realitzaran tallers pedagògics en metodologies de formació del professorat; amb COINDI (Coordinadora Indígena de Desarrollo Integral) s’acompanyaran processos d’alfabetització i formació de promotores indígenes; amb Educando Guatemala es farà feina amb educadors del sector de la exclusió juvenil i acompanyament del projecte d’horts escolars que es fa amb catorze escoles del departament de Chimaltenango; amb AEN (Asociación de Educadores del Ixcan) i ASOPREQ (Asociación de Docentes Retornados del Quiché) es farà feina amb comunitats de zones afectades pel conflicte intern acompanyant projectes educatius.

Una altra de les activitats que volem destacar és la realització d’un Seminari Pedagògic Internacional els dies 28 i 29 d’agost en què es reuniran més de cent vint docents de Guatemala que han participat en la plataforma solidària a distància i que fa tres anys que funciona amb voluntaris i voluntàries de les Illes Balears.

Aquest pla d’acció no consisteix només en viatjar a Guatemala a fer les activitats esmentades, sinó que també, durant els mesos anteriors, de març a juny, s’ha fet un curs d’Educació per al desenvolupament. En acabar aquest programa, tots els participants han assumit el compromís de participar durant el curs 2017-2018 en les activitats de sensibilització i formació de cooperació que faran les entitats.

Volem destacar que el projecte que es desenvoluparà compta, en part, amb el suport de la Direcció General de Cooperació. Els participants han optat a la convocatòria de Cooperants 2017, fet que permetrà fer els tallers amb recursos econòmics per tal de facilitar les dinàmiques educatives.

Tant per a Ensenyants Solidaris com per a l’STEI Intersindical, la feina en el camp de la solidaritat i de la cooperació internacional d’aquest curs 2016-2017 es plasmarà en les experiències, personals i col·lectives, que viuran a partir del mes de juliol els vuit cooperants que faran feina amb nou associacions diferents de Guatemala.

El repte està en marxa. Volem aprofitar l’avinentesa per agrair als participants l’esforç de la coordinació i les ganes de fer feina per denunciar les desigualtats i lluitar per una educació pública i universal.

Contra la desigualtat, educació.

Joan Rodríguez Recio

Coordinador de Projectes de cooperació de l’STEI Intersindical

ONGD Ensenyants Solidaris