Dia internacional per la salut de les dones

 28 DE MAIG, DIA INTERNACIONAL PER LA SALUT DE LA DONA


En el DIA INTERNACIONAL PER LA SALUT DE LES DONES, volem expressar la nostra lluita diària per fer realitat aquest dret que significa trobar-se en un estat de benestar o d'equilibri que pot ser vist a nivell subjectiu (un ésser humà assumeix com a acceptable l'estat general en el qual es troba) o a nivell objectiu (es constata l'absència de malalties o de factors nocius en el subjecte en qüestió). Per tant el concepte més ampli d'aquesta definició seria: "La salut és un estat de complet benestar físic, mental i social, i no tan sols l'absència d'afeccions o malalties”.

Posant l'accent en aquest benestar, ens trobam que des de l'actual govern s'estan donant una sèrie de circumstàncies que estan minvant considerablement la salut de moltes dones. Començarem citant la supressió de la targeta sanitària que van fer efectiva l'1 de setembre del 2012 a totes aquelles immigrants sense papers de residència, i que tan sols els atendrien si acudien als serveis d'urgència. Una barbaritat en ple segle XXI i en plena crisi econòmica, on trobar un treball és gairebé una utopia per a les dones emigrants i amb contracte que els faciliti els papers de residència; és un impossible. Així que aquest govern insta a totes aquestes dones a acudir a un centre d'urgències quan estigui completament afectada la seva salut, així que allò de “prevenir és guarir”, només s’ho poden permetre dones “legals”, a més del perill de malalties contagioses per la resta de la població.
Una altra barbaritat és la tan anunciada reforma de l'actual Llei de l'Avortament, que agredeix al dret de la salut sexual i reproductiva de les dones. El ministre de justícia Alberto R. Gallardón vol ressuscitar una llei de supòsits de despenalització i canviar la llei de terminis que està vigent, amb l'actual Llei Orgànica 20/2012, de 3 de març, que amplia la Llei Orgànica 9/1985 de 5 de juliol. També vol que desaparegui l'avortament eugenèsic, que és l'eliminació del fetus abans de néixer quan se li diagnostica una malformació. Si es dugués a terme aquesta reforma, moltes dones haurien d'acudir, bé de forma clandestina per falta de mitjans, amb les possibles conseqüències sobre la seva salut física, o ben gastant una bona quantitat de diners, a clíniques privades o a Londres com abans. Perquè després de prendre aquesta dolorosa decisió,  si d'una cosa està segura una dona, és la d'exercir lliurement aquest dret per molt complicat que l'hi posin.
A la nostra Comunitat autònoma, també s’han retallat drets de les dones pel que fa a salut com per exemple les mamografies preventives que es realitzaven a les dones en edat madura.
Per aquests motius i per altres que deixem en el tinter però igual d'importants per a la salut de les dones i nines, ens sumam una vegada més a la  lluita pels nostres “drets de les dones que són drets humans”.
Secretaria de la dona de l’STEI Intersindical.